Video: levensgebeurtenis overlijden

Een nabestaande vertelt over wat er op haar afkomt na het overlijden van haar vader. Een medewerker van gemeente ’s Hertogenbosch deelt hoe hij in zijn werk de mens centraal stelt. En hoe de gemeente werkt aan maatwerk en passende oplossingen.

*Positieve muziek*

Beeld: verschillende mensen in persoonlijke situaties

VO: Mensen komen op verschillende momenten in hun leven in contact met de overheid en dan willen ze goed geholpen worden. Vanuit de overheid begint dat met goed luisteren en je verdiepen in de leefwereld van mensen om te weten wat er speelt en welke problemen zij ervaren. Vervolgens werken we met alle partijen die betrokken zijn aan oplossingen. We zorgen voor oplossingen waar mensen mee geholpen zijn.

Beeld: wisselende beelden van Kayleigh van der Vlies in haar huis en op de begraafplaats.

VO: Vorig jaar is mijn vader overleden aan alvleesklierkanker. Dat was gewoon een hele zware tijd voor ons. Er moet natuurlijk heel veel geregeld worden, gedaan worden. Als je vader komt te overlijden, heeft dat een hele grote impact op je. Je weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Het was wel fijn geweest als je daar een beetje steun in had gekregen vanuit een instantie die weet waarover het gaat en wat je moet doen. Zoals bijvoorbeeld de belasting aangeven van m'n vader. Waar ik heel erg tegenaan liep, is eigenlijk dat ik het heel onpersoonlijk vond. Het was meer van: 'Hier heb je alle formulieren, succes ermee...en we laten ook niks meer van ons horen.' Zo kwam het bij mij over. Wat ik denk dat ons had geholpen, en dat heb ik ook van m'n moeder gehoord dat het gewoon iets persoonlijker mag zijn, het mag iets simpeler worden gemaakt. Bijvoorbeeld een duidelijke brief of een loket waar je naartoe kan. Dat ze je wel het gevoel geven: We staan voor je klaar en we gaan je helpen hiermee.

Beeld: wisselende beelden van Bonne Wesseling op het kantoor van de gemeente den Bosch.

VO:Ik kan me heel goed voorstellen dat een nabestaande vindt dat de gemeente misschien iets meer moet doen om te laten weten wat er op iemand af gaat komen na zo'n gebeurtenis. Voorheen stuurden wij als gemeente wel een brief, maar daarin stond alleen maar: 'Gecondoleerd en het is vastgelegd onder dit en dit aktenummer.' Ik kan me voorstellen dat iemand daar niet op zit te wachten. Ik kan me voorstellen dat het fijn is als je een goed leesbare brief ontvangt zodat wij de nabestaanden ook beter kunnen informeren wat er op hen af gaat komen. Waar ze informatie kunnen vinden, we verwijzen ze naar een website met een checklist. Ons doel met deze manier van werken is vooral om nabestaanden beter te informeren. En misschien ook wel een beetje zorg weg te nemen. Het maakt niet uit wiens taak het is om te informeren. Is dat de taak van de uitvaartondernemer, de gemeente of de Rijksoverheid? Volgens mij moeten we het met z'n allen doen.

Eindplaat:
Aan de slag met de mens centraal in levensgebeurtenissen
Kijk op: www.programmamenscentraal.nl

Programma Mens Centraal
KVK
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Met dank aan:
Kayleigh van der Vlies
Bonne Wesseling
Gemeente ’s-Hertogenbosch

Meer informatie op:
www.programmamenscentraal.nl

Volg de Aanpak Levensgebeurtenissen 
op LinkedIn van het programma Mens Centraal