Inzichten uit onderzoek onder nabestaanden van ondernemers

Waar hebben nabestaanden mee te maken als een ondernemer overlijdt? Uit onderzoek blijkt dat:

  • de overleden ondernemer vaak weinig heeft geregeld;
  • privé en zakelijk door elkaar heen lopen;
  • nabestaanden vaak geen ervaring hebben met ondernemen en niet weten wat ze moeten regelen;
  • nabestaanden behoefte hebben aan neutraal advies en betrouwbare inhoudelijke ondersteuning.

Overleden ondernemer heeft vaak weinig geregeld

Bij veel nabestaanden is de bedrijfsopvolging of -verdeling van het bedrijf dat ze in handen krijgen niet geregeld. Dat is vaak ook zo wanneer er sprake is van een langer ziekbed. Toch gaat de onderneming meestal gewoon door. De onderneming vraagt direct aandacht.

Nabestaanden staan soms voor vervelende verrassingen: er is een achterstand in het bijhouden van de administratie, of in het doen van belastingaangiftes.

Ook is het vaak een uitdaging om toegang te krijgen tot verschillende (overheids)portalen.

“Hij wilde niet bezig zijn met zijn afscheid; dat is fijn voor hem, maar moeilijk voor ons.”

Privé en zakelijk lopen door elkaar heen

Bij veel ondernemers lopen privé en zakelijk door elkaar. De administratie, financiën en inboedel zijn (gedeeltelijk) met elkaar verbonden. Als nabestaanden het huis van een ondernemer opruimen, krijgen ze vaak direct te maken met het bedrijf.
Bij organisaties kunnen de zakelijke en privé afspraken vaak niet tegelijk afgehandeld worden. Zo moeten nabestaanden vaak meerdere keren naar de bank.

“Moet ik weer ergens heen met mijn verdrietige moeder om een handtekening te halen.”

Nabestaanden hebben geen ervaring met ondernemen en weten niet wat ze moeten regelen

Nabestaanden zijn in de rouw en willen in de eerste periode na het overlijden niet bezig zijn met het regelen van zaken. Eenmaal na de uitvaart willen én moeten ze grip krijgen op dat wat de overledene achterlaat. Ze weten niet goed wat zij moeten regelen en in welke volgorde de verschillende stappen het beste genomen moeten worden. Vaak hebben ze geen ervaring met ondernemen.

“De vrouw van het uitvaartcentrum heeft zo’n boekje met dingen waar je aan moet denken als je partner overleden is. Maar dat gaat niet over zakelijke dingen.”

Het is vaak ook onduidelijk wanneer het regelwerk ‘klaar’ is.

Behoefte aan neutraal advies en betrouwbare ondersteuning

Nabestaanden van ondernemers staan voor moeilijke beslissingen. Gaan ze de onderneming opheffen, zelf voortzetten of laten ze dit misschien doen door anderen? Ze vinden het moeilijk de bedoeling te peilen van mensen die willen helpen of de zaak willen overnemen.

Nabestaanden hebben behoefte aan (betaalbaar) neutraal advies en betrouwbare inhoudelijke ondersteuning bij financiële, fiscale en juridische vragen.

"Er komt veel op je af, het verlies... je voelt je onzeker over veel zaken..."