Lodewijk van Noort

Ik ben Lodewijk en werk als projectleider Direct Duidelijk bij de gemeente Den Haag.

Heldere communicatie stroomt door mijn aderen. Ik werk veel samen met wat veel mensen ‘moeilijk bereikbare groepen’ noemen. Zelf spreek ik liever van een moeilijk bereikbare overheid. In mijn loopbaan heb ik op verschillende manieren werk gemaakt van de verbetering van de toegankelijkheid van overheidsorganisaties. Ik doe dat altijd vanuit en met de doelgroepen. Ik begin mijn dag daarom het liefst tussen de bewoners in een echt Haags koffiehuis. Om te horen wat er speelt, hoe er over dingen gedacht wordt en wat we daarvan kunnen leren.

Ik werk veel samen met wat veel mensen ‘moeilijk bereikbare groepen’ noemen. Zelf spreek ik liever van een moeilijk bereikbare overheid.

Specialiteit

  • Heldere taal en direct duidelijke communicatie.
  • Kwalitatief gebruikers-/doelgroeponderzoek in live sessies of met video-interactie.
  • Participatieprojecten, vooral met ‘moeilijk bereikbare’ groepen.
  • Serious gaming bij interactieprocessen.

Werkervaring

Na even werkzaam te zijn geweest in de commerciële communicatiebranche, kwam ik er al snel achter dat mijn hart ligt bij communicatie met een sociaal doel. Daarom stapte ik eerst over naar Stichting Lezen & Schrijven en werk ik nu met veel plezier bij de Directie Communicatie & Citybranding van de gemeente Den Haag. Daar ben ik de strategisch communicatiepartner met 'hands-on'-mentaliteit bij verschillende complexe opgaven. 

In 2017 kreeg ik de eervolle titel Ambassadeur Heldere Taal voor de Overheid. En daaruit kwam mijn tijdelijke functie (op detacheringsbasis) van campagneleider Direct Duidelijk bij de Taalunie en het ministerie BZK voort. De campagne www.directduidelijk.nl richt zich op overheidsorganisaties en heeft tot doel dat zij allemaal in heldere taal gaan en blijven communiceren. Na het opzetten van deze landelijke campagne, heb ik de campagne overgedragen aan de staande organisaties en ben ik weer terug bij de gemeente Den Haag, waar ik me inzet voor Direct Duidelijke communicatie op gemeentelijk niveau. In 2020 leverde mijn passie en aanpak voor heldere overheidscommunicatie een finalistenplaats op in de verkiezing Communicatie-man/vrouw 2020.

Persoonlijkheid en stijl van werken

Ik ben altijd nieuwsgierig en neem niks voor lief. Luisteren is mijn kerncompetentie. En dan vooral naar de doelgroep. Ik hou ervan om zo wendbaar mogelijk te zijn en me te laten verrassen tijdens een proces. Ik ontwikkel graag iets nieuws en ben niet bang om fouten te maken. Ik vind het fantastisch om anderen daarin mee te nemen. Samen kunnen terugkijken op een spannende reis met een mooi resultaat, is waar ik van opbloei.

Ik hou ervan om zo wendbaar mogelijk te zijn en me te laten verrassen tijdens een proces.

Kortom

Een ‘doenker’ (denken én doen) met scherp oog voor de doelgroep.

Bekijk wat een interactiecoach voor jou kan betekenen.