Ik ga stoppen met ondernemen

Het aantal stoppende ondernemingen blijft toenemen. In 2023 zijn er zo’n 147.500 bedrijven gestopt; dat zijn er 8% meer dan in 2022. Zzp-ers vormen het grootste aandeel hierin. De meeste stoppers zijn te vinden in de sector gezondheid, gevolgd door bouw, groothandel en horeca.

Vanuit het programma Levensgebeurtenissen is de levensgebeurtenis ‘Ik moet mijn onderneming stoppen’ (2020) en ‘De ondernemer met problematische schulden’ (2022) in kaart gebracht. Omdat de focus van deze levensgebeurtenis is verschoven naar het ondersteunen van de ondernemer in zwaar weer (die vaak niet wil stoppen), is besloten de levensgebeurtenis te splitsen in:

Het doel van deze levensgebeurtenis is om de gezamenlijke dienstverlening van betrokken overheidsorganisaties te verbeteren, zodat de ondernemer die zijn onderneming wil stoppen hier baat bij heeft. Wij brengen de klantreis en de daarin voorkomende knelpunten in kaart. De daaruit voortgekomen oplossingen zullen ter validatie worden voorgelegd aan de ondernemers uit de doelgroep. Met meerdere overheidsorganisaties, in verschillende samenstellingen, werken we aan het realiseren van deze oplossingen om de klantbeleving en klantervaring van de ondernemer die stopt met zijn onderneming te verbeteren.